451 220_babysvom1

Babysvømning er en vandaktivitet for ca. 0-3 årrige og deres forældre.

Babysvømning er også en legeaktivitet - hvor legen foregår på barnets præmisser. Når du svømmer med dit lille barn, har I mulighed for et intenst og tæt samvær, som er givtigt for begge parter.

Barnet må nemlig aldrig lades alene i eller ved bassinet.
En tur i svømmehallen har endvidere den fordel, at I ikke forstyrres af telefoner eller praktiske gøremål i øvrigt.
Familien kan koncentrere sig om hinanden og nyde udfoldelserne i det lune vand i babybassinet (vandtemperaturen er 33 grader).
Hovedformålet med babysvømning er at give barnet tryghed både over og under vandet, uanset vanddybde og temperatur. Du vil sikkert opleve, at dit barn på ca. 1-3 år vil svømme en crawl-lignende form for hundesvømning. Måske alene over korte afstande.

Start

 • Du kan begynde at komme i svømmehallen med dit barn fra det er to - tre måneder.
 • Barnet bør ikke være i vandet længere end ti minutter i starten. Langsomt kan I udvide tiden til ca. 1/2 time, der normalt er en passende svømmetid for et lille barn.
 • Efter fødslen kan I begynde forberedelserne hjemme i eget badekar, stort eller lille.
 • Gør det daglige bad til en hyggestund, hvor I har god tid til leg, snak og sang.
 • Det er en god ide, at gøre barnet bekendt med bruseren, men på svag vandstyrke. En vandkande er også et nyttigt stykke legetøj i badesituationen.
 • Det er godt om barnet tidligt vænnes til, at få vand ned over ansigtet.
 • Langsomt kan du sænke vandtemperaturen til ca. 33 gr. så dit barn vænnes til svømmehallens vandtemperatur.
 • Du kan bruge et vandtermometer.

Dykning

Hvis personalet i svømmehallen har tid og mulighed for det, kan du få råd og vejledning m.h.t. at dykke dit barn, ligesom du kan få råd om greb og holdeteknikker.
Der bliver fokuseret meget på dykning i forbindelse med babysvømning. Dykning er blot en lille del af aktiviteten, men samtidig en vigtig del.

Dit barn er født med en dykkerefleks. Refleksen udløses blandt andet ved vandsprøjt i ansigt, eller når vand kommer ind i munden. Barnet holder da automatisk op med at trække vejret, og undgår at få vand ned i luftrøret. Refleksen forsvinder, når barnet er 4 - 6 måneder gammelt. Dit barn vil her efter lære sig at styre vejrtrækning viljemæssigt.

Første gang i bassinet

Det er vigtigt, at I har god tid, så besøget i svømmehallen bliver præget af ro og harmoni. I Greve Svømmehal er der en babylounge i forhallen, hvor du i fred og ro, kan sidde med dit barn.

Svømmehallen har med etablering af et pusle- og vaskerum lagt op til, at kun du skal vaske dig i svømmehallens baderum. Dit barn vasker du i puslerummet både før og efter badet (her er særlige babybadekar samt div. hjælpemidler for dig og dit barn) - hygiejnen er en væsentlig faktor ved brug af et varmt babybassin - så alle opfordres til at udvise den største påpasselighed og evt. uregelmæssigheder skal straks viderebringes til badepersonalet.

I bør altid medbringe:

Store Håndklæder - Badetøj / også til barnet (Til babyer godtager vi kun HAPPY NAPPY/SPLASH ABOUT som er badebukser i neopren med ben)

 • Tørre bleer til efter badet
 • Creme og evt. sæbe, der er neutral sæbe i puslerummet
 • Plastpose til det våde badetøj
 • Mad til efter badet (kan indtages i Baby´s Lounge)

Barnevogne kan parkeres inden for ved omklædningsrummene. Lifte og klapvogne “til bassinbrug“ samt svømmemateriel og legetøj udlånes GRATIS i Greve Svømmehal.

Bemærk, at selv om babyen har ble og/eller tætsluttende bukser på i vandet kan der ske "uheld". Det er vigtigt, at evt."uheld" bliver opsamlet straks og hvis der konstateres “udslip”- så kontakt straks en livredder. 

Bemærk også, at babysvømning ikke kun er for mor og barn, det kan selvfølgelig også være far eller bedsteforældre og barn, men ønsket om en optimal vandkvalitet gør, at vi helst ser, at kun en voksen er i bassinet med barnet.

Undgå afkøling af barnet

Det er en god idé, at have håndklæde eller badekåbe om barnet, når I går til og fra puslerummet.

Selv om lufttemperaturen i Greve Svømmehal er relativ høj har babyen ikke godt af afkøling. Ligeledes er det vigtigt, at barnet har størstedelen af kroppen under vandet, i den tid I er i bassinet.

"SVØMNINGEN"

I vandet vil samværet mellem dig og dit barn fortsat være et intenst samspil.

Det er vigtigt, at du hele tiden søger øjenkontakt med barnet og altid forsøger at tolke barnets signaler. Undgå præstationskrav - Dit barn skal lære via leg.

En leg der i babysvømning lægger vægt på grundlæggende elementer som:

 • Rolig og regelmæssig vejrtrækning
 • Flyde i vandet
 • Glide gennem vandet
 • Vende sig i vandet
 • Bevæge sig i vandet

Husk at dit eget glade ansigtsudtryk er barnets bedste respons.

Er du i tvivl med hensyn til, om dit barn kan starte på babysvømning, er det en god idé, at snakke med jeres læge eller sundhedsplejerske først.

Bemærk
Greve Svømmehals livreddere giver gerne råd og vejledning hvis det er muligt, og de er der selvfølgelig også for at træde til ved evt. ulykker - men du skal vide:

I bader altid under eget ansvar!